Το ανοιχτό μυαλό μας οδηγεί στις ίδιες τις γνώσεις που μας έχουν διαφύγει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Βασικό Κείμενο, Κεφάλαιο 9, “Μόνο για σήμερα-Ζώντας το πρόγραμμα” 

 

Όταν πολλοί από εμάς φτάνουμε στο NA, φανταζόμαστε τους εαυτούς μας ως λογικά ανοιχτόμυαλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς έχουν δοκιμάσει πολλά διαφορετικά ναρκωτικά! Πιο σοβαρά, μπορεί να έχουμε μια στάση τύπου “όλα επιτρέπονται” ή “ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν” και να έχουμε υπάρξει ανεκτικοί απέναντι σε άλλους που δεν είναι σαν εμάς. Ήταν όμως το μυαλό μας έστω και ελάχιστα ανοιχτό στις γνώσεις και τις απόψεις των άλλων ή στα σχόλια για τη συμπεριφορά μας; Μπορούσαμε καν να ακούσουμε; Ήμασταν σε θέση να παραδεχτούμε ότι μπορεί να κάναμε λάθος ή ότι δεν γνωρίζαμε κάτι; Πιστεύαμε ότι χρειαζόταν να αλλάξουμε -και ακόμη και αν ναι, πιστεύαμε ότι μπορούσαμε πραγματικά να αλλάξουμε; Πιθανότατα όχι τόσο πολύ.

Η εμπειρία μας μας λέει ότι το ανοιχτό μυαλό βρίσκεται στα θεμέλια της αλλαγής για εμάς. Ενώ ορισμένα μέλη του ΝΑ μπορεί να επιμένουν ότι πρέπει να “αλλάξουμε τα πάντα στον εαυτό μας”, η εφαρμογή του ανοιχτού μυαλού δεν σημαίνει ότι όλα όσα ξέρουμε -ή νομίζουμε ότι ξέρουμε- είναι άχρηστα. Αντίθετα, αποκτούμε κάποια προσεκτικά δουλεμένη διορατικότητα σχετικά με το ποιες συμπεριφορές και προοπτικές θέλουμε να διατηρήσουμε στη ζωή μας και τι δεν μας εξυπηρετεί πλέον σήμερα – και μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε αυτή τη διορατικότητα με τους άλλους. Το να κάνουμε ερωτήσεις, να ακούμε τις απαντήσεις και στη συνέχεια να αφήνουμε αυτές τις απαντήσεις να βρίσκουν απήχηση, μας βοηθά να εντοπίσουμε τις παλιές μας απόψεις και μοτίβα, να δούμε τη συμπεριφορά μας πιο καθαρά και να δράσουμε διαφορετικά όταν αυτό απαιτείται.

Το ανοιχτό μυαλό είναι επίσης ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία για να μεταφέρουμε το μήνυμα σε άλλους ναρκομανείς και για να κάνουμε παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με τις υπηρεσίες του NA. Μαθαίνουμε να ακούμε περισσότερο τους υποστηριζόμενους μας και τους έμπιστους στην υπηρεσία, αντί να σχεδιάζουμε τι θέλουμε να πούμε. Κατά τη διαδικασία, ευελπιστούμε πως γινόμαστε πιο άνετοι με την έννοια του “δεν ξέρω”. Όπως το έθεσε ένα μέλος: “Δεν είμαστε εδώ για να έχουμε δίκιο, είμαστε εδώ για να γίνουμε καλύτεροι”.

Το ανοιχτό μυαλό μας αποτρέπει από το να τρέχουμε μακριά από τα προβλήματα, τους εαυτούς μας και τους άλλους. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η προσπάθεια να έχουμε ανοιχτό μυαλό μας κρατάει πιο κοντά στην Ανώτερη Δύναμη μας ή στον ανώτερο εαυτό που θέλουμε να είμαστε.

 

Στόχος μου είναι να διατηρώ το μυαλό και την καρδιά μου ανοιχτά. Θα ακούω περισσότερο και θα μιλάω λιγότερο. Και θα επιτρέψω στις ιδέες και τις απόψεις μου να εξελίσσονται καθώς εξελίσσεται η ανάρρωσή μου.